Jak grilovat na pánvi?

Pokud zrovna nevyjde počasí na venkovní grilovačku, může nás zachránit grilovací pánev. Jak má správná grilovací pánev vypadat už víme. Jaké pokrmy na ní ale můžeme připravovat? A jaké jsou zásady při grilování na pánvi?

Příprava masa

Při výběru masa na grilování je nejlepší sáhnout po vepřové krkovičce nebo kotletě. Pokud se chystáte na přípravu chutných hamburgerů, mleté maso je jasná volba. Patříte-li mezi zastánce hovězího masa, pak vyberte nízký roštěnec nebo svíčkovou. Vepřová steak by měl být silný přibližně 2 cm, hovězí pak 3 cm. Pokud připravujete slabší plátky masa, nařízněte trochu okraje, zabráníte tak jejich kroucení. Maso však nikdy nepropichujte, ani při přípravě, ani při grilování – šťáva by vytekla a maso by tak bylo tuhé.

Co je při přípravě masa důležité – maso nenaklepáváme. Pro lepší přípravu i následnou chuť musíme maso vyndat z ledničky dříve, aby získalo pokojovou či venkovní teplotu. Maso solíme těsně předtím, než ho vložíme na pánev. Pokud bychom ho osolili dopředu, ztratilo by šťávu. Maso můžeme nakládat do marinády, nebo marinádou při grilování potírat.

Při přípravě ryb je nelepší sáhnout po čerstvých, popřípadě chlazených. Pokud bychom chtěli připravit ryby mražené, musíme počítat s tím, že se maso v průběhu přípravy rozpadne.

Příprava sýrů

Nepatříte-li mezi příznivce steaků, určitě uvítáte alternativu v podobě grilovaného sýru. Ty je třeba grilovat při nižší teplotě. Sýr můžeme naložit do marinády, popřípadě pak marinádou potírat. Abychom zabránili roztékání sýru při grilování, vložíme sýr do alobalu. Sýr lehce potřeme olejem, popřípadě ho můžeme zabalit do plátku slaniny.

Příprava zeleniny

Ke grilování bezpochyby patří zelenina. Mezi neoblíbenější patří cibule, kterou lze přidat k masu, sýru i bramborám. Žádnou zeleninu před přípravou nesolíme. Pokud bychom tak učinili, zelenina by pustila šťávu a byla tak vysušená. Před přípravou zeleninu pouze navlhčíme vodou a lehce pokapeme olejem. Koření a bylinky pro dochucení dodáváme vždy až na závěr, aby nezhořkly.

A jaká zelenina je tedy na grilování nejlepší? Brambory, paprika, kukuřice, cuketa, mrkev nebo třeba fazolové lusky a chřest. Určitě stojí za to vyzkoušet i grilované houby. Ty vybíráme tužší, nevodnaté, ideálně žampiony nebo pravé hřiby. Starší zralé houby se na gril nehodí. Houby očistíme, ale neloupeme. Můžeme je potřít olejem, popřípadě pak přidat dochucující koření či bylinky. K houbám doporučujeme kmín, česnek, tymián nebo rozmarýn. Solíme vždy až nakonec, až budou houby ogrilované. Houby se skvěle hodí do chutných špízů.