Jak vybrat pánev?

Ke každodenní přípravě chutných pokrmů patří bezesporu příprava jídel na pánvi. Pánev ale nemusí sloužit pouze k nezdravému smažení, se kterým je často spojována. Vaření, dušení nebo grilování chutných steaků jsou další způsoby, jak pánev využít. Jakou pánev ale na daný způsob přípravy jídel použít? Jak vybrat kvalitní pánev? Přece jen je to jeden z nejdůležitějších typů nádobí v kuchyni, proto je třeba vybírat s rozvahou. Co platilo dříve, dnes už neplatí. Je třeba dát si pozor především na parametry jako je typ, velikost, tvar, materiál, povrch, ale třeba i na typ varné desky.

Typ pánve

Nejdříve je třeba si říci, k čemu budete pánev využívat. Nejjednodušší variantou je sáhnout po pánvi univerzální. Pokud jste náročnějším kuchařem, máte na výběr z následujících typů:

 

Velikost a tvar

S výběrem typu pánve souvisí její velikost a tvar. U velikosti se zaměříme nejen na průměr pánve, ale také na její hloubku. Musíte si předem rozmyslet, zda budete pravidelně vařit jen pro sebe, nebo budete chystat jídlo pro čtyřčlennou rodinu. V nabídce naleznete nejčastěji pánve s průměrem mezi 24 až 28 cm, výjimkou ale nejsou větší nebo naopak menší rozměry. Na pánvi o průměru 28 cm zvládnete připravit čtyři plátky chutného masa.

Hloubka pánve závisí na typu pánve a druhu připravovaného pokrmu. Palačinkové pánve jsou ploché a téměř bez okrajů, naopak pánve wok jsou specifické právě svoji hloubkou, která bývá nejčastěji okolo 8 cm. Univerzální pánve na smažení bývají hluboké okolo 5 cm. Hloubka pánve ovlivňuje i rychlost ohřevu, pokud tedy chystáte pouze rychlé volské oko, je vhodné sáhnout spíše po nižší pánvi, která se zahřeje rychleji.

Materiál               

Jedním z vůbec nejdůležitějších prvků při výběru pánve je její materiál. Právě od použitého materiálu se odvíjí celková cena pánve. Pokud jste se rozhodli pro nákup nového nádobí, u pánví doporučujeme přidat nějakou tu korunu navíc. U dražších, kvalitnějších pánví se nemusíte bát výskytu škodlivých materiálů, které by se při přípravě pokrmů uvolňovaly. Každý z matriálů se vyznačuje svými specifickými vlastnostmi. Je nutné vybírat například i podle typu vašeho sporáku. V nabídce naleznete následující typy:

  • Keramika
  • Litina
  • Hliník
  • Litý hliník
  • Nerez
  • Ocel
  • Titan
  • Měď

Povrch

Samotný materiál v dnešní době úplně nevypovídá o kompletních vlastnostech pánve. Základní materiál, ze kterého je pánev vyrobena, je opatřen povrchovou úpravou. A právě povrchová úprava je faktor, který samotné vaření ovlivňuje nejvíce. Před lety byl velkým fenoménem teflon, u kterého se postupem času začalo mluvit o škodlivosti. Pokud ale doma vaříte na teflonu, nemusíte nádobí hned vyhazovat. Z teflonu se začínají uvolňovat škodlivé látky až při teplotách nad 250 °C, kterých při běžném smažení nedosáhnete.

V dnešní době na trhu nalezneme nejčastěji pánve s keramickým nebo smaltovým povrchem a pánve s povrchem z polytetrafluorethylenu (PTFE), což je – překvapení – teflon. I v důsledku zhoršené pověsti teflonu začali výrobci dávat těmto povrchům vlastní obchodní názvy.

Nepřilnavé pánve s povrchovou úpravou se ale hodí především pro přípravu jídel při nižší až střední teplotě. Pokud budete připravovat pokrmy při vyšších teplotách, je vhodné sáhnout spíše po pánvích ocelových nebo litinových bez povrchové úpravy, u kterých se nepřilnavosti dosahuje olejováním či voskováním.

A jak je to s kovovým náčiním a nepřilnavostí povrchu? Pokud koupíte levné pánve, se slabou vrstvou povrchové úpravy, dojde k poškození snadno. Kvalitním pánvičkám kovovým náčiním na nepřilnavosti neuberete, pokud ale nebudete šetrní, můžete pánev poškrábat. Některé pánve bývají už od výrobce označovány jako kovuvzdorné.

Varná deska

Pro všechny typy varných desek platí jedno pravidlo. Velikost plotýnky či varné zóny by měla být stejná, jako velikost dna pánve. V případě, že se rozměry zásadně liší, dochází ke zbytečnému úniku tepla. K úniku tepla může dojít i ve chvíli, kdy je pánev příliš lehká, postupem času se deformuje a dno tak nedoléhá k plotýnce.

Ať už vybíráte dříve varnou desku, a až později budete dokupovat nádobí, nebo máte postup opačný, je důležité, aby oba výběry ladily. Ne každá pánev je vhodná na všechny typy varných desek a ne každá varná deska snese všechny typy pánví. Co s čím tedy jde dohromady, a jak to poznat?

  • Indukční varná deska – aby indukce správně fungovala, musí být varná zóna celá překryta. Vhodné jsou například pánve litinové, porcelánové nebo měděné, důležité je, aby nádobí bylo opatřeno tzv. feromagnetickým dnem.
  • Sklokeramická varná deska – na tento typ lze použít libovolnou pánev, ovšem je důležité, aby dno nádoby bylo zabroušené a nemělo žádné ostré hrany, které by desku mohly poškrábat.
  • Plyn – u plynového sporáku na materiálu pánve až tak nezáleží, jen je třeba dát si pozor na povrchovou barvu. Pokud si vyberete světlou zdobenou pánev, počítejte s tím, že díky plamenům bude barva narušena.

Pokud si ale nebudete jisti, nezoufejte. Výrobci označují nádobí obrázkovými symboly, které vám napoví, na který povrch je pánev či hrnec vhodný.

Údržba

V dnešní době je pro kupující důležitým faktorem, zda se nádobí dá mýt v myčce na nádobí, nebo je nutné mýt ho v ruce. Pánvičky jsou samy o sobě na údržbu poměrně náročné, čím lépe se o ně ale budete starat, tím déle vám budou sloužit. Do myčky jsou vhodné například pánve z nerezové oceli. Naopak nevhodné jsou pánve z litiny, keramiky nebo hliníku.

Technologické postupy při výrobě nádobí se ale u každého výrobce liší, proto je nutné dbát přímo pokynům od výrobce. V nabídce dnes lze zakoupit i speciální čistící prostředky, například na nádobí z nerezové oceli, které pomohou odstranit skvrny vzniklé při vaření a mytí.

Rukojeť a poklička

Dalšími faktory při výběru nové pánvičky mohou být rukojeť a poklička. Opět je třeba se předem zamyslet, zda budete pánev používat pouze na vajíčka k snídani, nebo na ni budete pravidelně připravovat nedělní oběd pro celou rodinu. V případě, že sháníte pouze „snídaňovou“ pánev, nemusíte cíleně vyhledávat žáruvzdornou rukojeť (takovou, která se v troubě neroztaví). Postačí pánev s dostatečně dlouhou a pohodlnou rukojetí, která může být vyrobena z polypropylenu – ale pozor, ani taková rukojeť by se při vaření neměla zahřívat.

V případě, že budete připravovat jídlo jak na sporáku, tak i v troubě, je už nutné vybrat pánev buď přímo určenou do trouby, s žáruvzdornou rukojetí, nebo pak s rukojetí odnímatelnou. Pánve určené přímo speciálně do trouby mívají specificky dvě kratší rukojeti. Díky těmto úchytům se pánev z trouby pohodlně vyndává oběma rukama – nikdy však nezapomeňte na kuchyňské rukavice. Na pánvi s žáruvzdornou rukojetí můžete bezpečně připravovat jídlo na sporáku, a pak ho dát jednoduše zapéct do trouby. Je nutné si ale ověřit přímo u výrobce, do jaké maximální teploty lze pánev s rukojetí v troubě užívat.

Velkým hitem se v posledních letech staly pánve s odnímatelnou rukojetí. Své oblíbené jídlo si připravíte na sporáku, kdy díky rukojeti můžete s pánví snadno a lehce manipulovat. Pokud chcete jídlo připravit v troubě, jednoduše stačí rukojeť odejmout. Při výběru dbejte na kvalitu úchytu a systému odnímání rukojeti. Pánev by se neměla volně viklat a rukojeť by neměla jít odejmout ani příliš lehce, ani příliš těžce.

Pokud hledáte pánev na rychlé restování zeleniny, se kterou budete často pohybovat, je vhodné vybírat pánev s rukojetí se systémem studeného uchopení, tedy takovou rukojetí, která se při vaření nezahřeje a vy tak s pánví můžete bezpečně manipulovat.

Co se poklice týče, určitě se vyplatí vybírat pánev, která poklici zahrnuje, než dokupovat poklici samostatně. Díky poklici je vaření úspornější, protože nedochází ke zbytečnému úniku tepla a energie. Při výběru pánve s poklicí platí stejné pravidlo jako u rukojeti – v případě, že budete pánev využívat i na pečení v troubě, je nutné vybírat poklici s žáruvzdorným, nejlépe kovovým úchytem. Velikost poklice vždy odpovídá průměru pánve – na pánev o průměru 32 cm bude pasovat poklice se stejným průměrem, tedy 32 cm.