Materiály pánví

Jedním z vůbec nejdůležitějších prvků při výběru pánve je její materiál. Právě od použitého materiálu se odvíjí celková cena pánve. Pokud jste se rozhodli pro nákup nového nádobí, u pánví doporučujeme přidat nějakou tu korunu navíc. U dražších, kvalitnějších pánví se nemusíte obávat výskytu škodlivých materiálů, které by se při přípravě pokrmů uvolňovaly. Každý z materiálů se vyznačuje svými specifickými vlastnostmi. Je nutné vybírat například i podle typu vašeho sporáku.

Keramika

Keramické pánve, jedna velká marketingová kampaň, nebo opravdu skvělé nepřilnavé pánve? Jak se to vezme. Základem keramických pánví bývá hliník, který je skvělým vodičem tepla. Povrch je pak keramický, hladký a bez pórů. Keramický povrch je odolný vůči připálení, ovšem není zcela nepřilnavý. Kapka oleje by měla na pánev patřit při každém použití. A pokud máte v plánu prudké restování při vysokých teplotách, keramickou pánev nechte ležet a raději sáhněte po pánvi litinové.

Závěr o pověstné nepřilnavosti? V porovnání s nerezem nebo hliníkem jsou keramické pánve při běžném použití odolnější vůči připálení, ovšem stoprocentně nepřilnavými je nazývat nemůžeme. V čem je ale velké plus u keramiky je jejich odolnost vůči poškrábání. Oproti teflonu nebo jiným syntetickým povrchům je možné používat na keramiku jakékoliv kuchyňské náčiní bez toho, aby se pánev poškrábala. V neposlední řadě je nutné zmínit snadné čištění, pokud budete pánev používat běžným způsobem, tedy s trochou oleje a bez prudkého restování, houbička s kapkou jaru si s čištěním snadno poradí.

Litina

Litinové nádobí je velkým fenoménem. Co ale vůbec litina je? Jedná se o železo s vysokým podílem uhlíku, při vaření tedy nemůže docházet k uvolňování škodlivých látek. Nejde však o žádnou novinku, litinové nádobí se díky své odolnosti dědilo po generace. V dnešní době se na trh vrací ve dvou variantách – litinové pánve bez povrchové úpravy a litinové pánve se smaltovaným povrchem.

Pokud je pánev bez povrchové úpravy, musí se nejdříve vypéct, aby získala svoji přirozenou nepřilnavost. Takovéto pánve jsou náchylné k oxidaci, je tedy nutné ji často používat, udržovat mastnější a v suchu – ve vlhkém prostředí dochází k oxidaci rychleji.  Pokud je pánev opatřena smaltovanou povrchovou úpravou, má všechny kladné vlastnosti litiny co týče vedení tepla. Smalt na povrchu pak zajistí odolnost vůči poškrábání, a to i při použití ocelového kuchyňského náčiní. Navíc je díky této úpravě možné vybírat z různých barevných variací. Smaltovaný povrch je ale křehký, je tedy důležité dávat si pozor na silnější údery, které mohou pánev zničit. V současné době výrobci často nahrazují smaltovaný povrch keramickým, který má vlastnosti podobné.

Co se vodivosti týče, není tam litina tak dobře, jako je hliník, zároveň je na tom ale lépe, než nerez. Vaření na litinovém nádobí je úsporné, teplo se rozkládá rovnoměrně a pokrmy připravované v takovémto nádobí budou propečeny rovnoměrně. Vzhledem k tomu, že je litina magnetická, je vhodná na všechny typy varných desek, včetně indukčních.

Nevýhodou litinových pánví je jejich hmotnost, díky které je omezena manipulace. Ideální jsou tedy na přípravu omáček, dušení a podobné pokrmy, při kterých není třeba s pánví pohybovat.

Mezi další výhody patří fakt, že litina během používání nezmění svůj tvar. Pánve jsou vhodné na pomalé vaření, ale i na rychlou přípravu masa, kdy si udrží svoji teplotu i v momentě, kdy na ni položíte studené maso. Litinu můžete dát i do trouby, jen je třeba pohlídat, aby rukojeti nebo části poklice nebyly vyrobeny ze dřeva nebo jiného materiálu, který do trouby nepatří.

Hliník, litý hliník

Nejrozšířenějším typem pánví na trhu jsou pánve hliníkové. Pokud se bojíte škodlivosti hliníku ve spojitosti s uvolňováním škodlivin při vaření, věřte, že není třeba. V dnešní době jsou již jiné technologické postupy při výrobě hliníkového nádobí a čistě hliníkovou pánev v nabídce nenajdete. Veškeré hliníkové nádobí je opatřeno několika povrchovými vrstvami, hliník tedy tvoří pouze tělo a do styku s jídlem se vůbec nedostane.

Mezi spotřebiteli je tento typ pánví velmi oblíbený, a to nejen díky ceně, která je v porovnání s jinými materiály nízká, ale také díky své hmotnosti. Hliníkové pánve jsou velmi lehké, a tedy pohodlné do ruky pro snadnou manipulaci. Hliník je navíc typický skvělou vodivostí a na teplo reaguje velmi rychle. To se na hliníkových pávích rozkládá rovnoměrně po celé pánvi. Čím je vrstva hliníku silnější, tím je to lepší.

Při výběru hliníkové pánve je třeba dávat pozor na typ povrchové úpravy. Právě materiál, kterým je povrch pánve pokryt, výrazně ovlivňuje celkovou funkčnost pánve – čtěte tedy pozorně informace od výrobce, zda je daný materiál vhodný do trouby, do myčky na nádobí nebo jaké kuchyňské náčiní lze používat – zda je třeba používat jen dřevěné nebo plastoví nebo můžete používat i ocelové.

Ovšem, není hliník jako hliník. Kromě povrchové úpravy můžete vybírat také z dvou různých způsobů výroby. Hliníkové pánve se vyrábí buď vytlačováním z plechu, nebo litím do forem. Pánve vytlačené z plechu poznáte podle kulatého vnějšího okraje dna. Oproti tomu pánve z litého hliníku jsou masivnější a lépe drží teplo – tato forma výroby je o něco dražší, než hliník vytlačovaný.

Nerez

Nerezové pánve se mezi lidmi taktéž těší oblibě. Jedná se o slitinu železa, hliníku a dalších prvků, jako je chrom a nikl. Velikou výhodou nerezových pánví je jejich odolnost. Pánve jsou pevné, tvrdé, odolné proti korozi i mechanickému poškrábání. Díky těmto vlastnostem mají pánve dlouhou životnost. I přes vysokou odolnost doporučujeme používat dřevěné, plastové nebo silikonové kuchyňské nářadí.

Nerezová ocel je hygienická, nepohlcuje pachy ani chutě a snadno se čistí – nerezové pánve lze bez problémů používat v myčce na nádobí. Nerezové pánve lze používat na všech typech varných desek, včetně indukčních. Mimo to mají tyto pánve stylový a moderní vzhled.

K nevýhodám lze zařadit horší tepelnou vodivost. Při přímém styku s plamenem tak může docházet k přehřívání a následnému připalování pokrmů. Některé nerezové pánve jsou opatřeny hliníkovou vložkou, která tepelnou vodivost výrazně zlepší. V porovnání s hliníkem má nerezová ocel vyšší hustotu, je tedy o dost těžší.

Měď

Jedny z nejdražších pánví, které v dnešní nabídce naleznete, jsou pánve měděné. Mnozí tento druh pánví řadí k luxusnímu nádobí a pořizují si je i kvůli tomu, jak vypadají. Oblíbená ale není jen díky luxusnímu vzhledu, ale díky své vysoké funkčnosti. Mezi výhody patří zejména skvělá vodivost, která je ještě lepší, než u hliníku. Na zdroji tepla se okamžitě rozpálí, k rozložení tepla dochází rovnoměrně po celé pánvi a to i na slabším ohřevu.

Pokud chcete, aby si měděná pánev udržela svůj lesk a nezmatněla, je třeba se o ni pečlivě starat dle pokynů výrobce. Měď je velice citlivý materiál, pokud tedy chcete, aby vám pánev vydržela, se zvýšenou údržbu je třeba počítat. Měděné pánve nelze mýt v myčce na nádobí, pánve je třeba mýt v ruce, nejlépe speciálním čisticím prostředkem.

Vaření na měděné pánvi je díky skvělým vodivým vlastnostem velmi energeticky úsporné. V dnešní době mívají měděné pánve vnitřní povrch z nerezové oceli či jiného materiálu, nebo jsou pánve z jiných materiálů potaženy z vnější strany měděným povrchem, čímž pánvím zlepší vodivost.

Titan

Dalším s vysoce kvalitních moderních materiálů je titan. Jedná se o velmi odolný materiál, ze kterého se při vaření neuvolňují žádné škodlivé látky, je tedy zdravotně absolutně nezávadný. Titanové pánve se vyznačují svoji vysokou nepřilnavostí, díky kterému při vaření potřebujete minimum tuku a vaření je tak jak levné, tak zdravé.

Titanové pánve mají tělo vyrobené z litého hliníku, oceli nebo jiného materiálu, vnitřní povrch je pak z titanu, díky čemuž je nádobí nepřilnavé a odolné proti poškrábání.  Výhodou je také multifunkčnost titanových pánví. Díky své odolnosti je můžete používat jak na smažení na sporáku, tak na pečení v troubě.

Na titanové pánve můžete používat všechny druhy kuchyňského náčiní, včetně ocelového. Odolné jsou i díky tloušťce stěn a dna, stěny bývají silné okolo půl centimetru, dno okolo jednoho centimetru. Pokud vám tedy pánev upadne na zem, měla by pád bez problémů vydržet.