Typy nožů

Kuchařský nůž 

Tento nástroj nesmí chybět v žádné kuchyni. Vyznačuje se tvrdou a širokou čepelí, která umožnuje pohodlné krájení. Nůž se využívá nejčastěji na krájení bylinek a zeleniny. Nejběžněji ho můžete vidět v délce 14, 16, 18, 20, 23 až 36 cm. Ženy spíše preferují délku čepele 16 a 18 cm a muži pak 18, 20 a 23 cm.

 

Nůž na pečivo 

Je známý svým zubatým ostřím. Nejčastěji se používá na rozkrojení chleba nebo pečiva.

 

Nůž na ovoce a zeleninu

Nůž na ovoce a zeleninu naleznete nejčastěji ve velikostech od 6 do 12 cm (6, 8, 10, 12), a díky tomu ho můžeme označit jako malý nůž. Tento nůž má klasický tvar čepele.

 

Japonský nůž

Tento nůž je typický svojí vysokou čepelí s mírně prohnutým ostřím. Umožňuje rychlejší krájení kolíbáním, kdy plátky zůstávají na krájecí desce oproti kuchyňskému noži.

 

Nůž na sýr

Nůž je speciálně přizpůsoben této činnosti, ale lze ho využít i na servírování studené kuchyně či obložených mís. Je známý svojí povrchovou úpravou zabraňující lepení sýra na čepel nože.

 

Nůž na šunku, salám, uzeninu

Uzeniny a salámy se obvykle krájí štíhlým dlouhým nožem, který je vybaven zubatým ostřím. Tyto nože jsou někdy doplněny bočními výbrusy po stranách ostří, tak aby se plátky na nůž nelepily.

 

Nůž na krájení

Tento nůž se dá označit jako univerzální nůž pro jakékoliv použití a díky tomu patří mezi nejpoužívanější. Jeho úzká a tenká čepel je vhodná pro krájení a špikování.

 

Steakový nůž

Nůž má v kuchyni univerzální použití, je ale především přizpůsoben k příborovému použití společně s jídelní vidličkou. Špička je umístěna vysoko na horní hraně nože. Ostří je ostřejší než u příborového nože a je vybaveno malými zoubky.

 

Vykoštovací nůž

Je určen pro oddělení masa od kosti, kůže a šlach. Vzhledem k účelu využití mají tyto nože pevnou čepel, která se nedeformuje. Díky speciální rukojeti je s ním snazší a bezpečnější manipulace.

 

Nůž na loupání a škrábání

Nůž je dobře vyvážený a snadno se ovládá. Určen pro každodenní i profesionální užití.

Šéfkuchařský nůž

Je určen jak na zeleninu, tak na maso. Je větší, těžší a lépe sedí při krájení na špičce.

 

Sekáčky

Sekáčky svým vzhledem jsou podobné čínskému noži, mají ale silnější čepel a podstatně větší váhu.

 

Myslivecký nůž

Lovecký nůž s pevnou čepelí, který je určen do přírody či kempování.

 

Univerzální nůž

Nůž je ideální pro krájení zeleniny, ovoce, pečiva, sýrů či uzeniny.

 

Lovecký nůž

Tento lovecký nůž s pevnou čepelí je určen pro veškeré lovecké aktivity. Ergonomická rukojeť se svým tvarem přizpůsobí tvaru vaší ruky a potřebám při používání. Díky tomu se s tímto nástrojem skvěle manipuluje. Je skvělý pro zpracování ulovené zvěře a patří k nepostradatelné výbavě pro pobyt v přírodě.  

Mazací nůž

Je to zmenšenina nože na pečivo, který má kratší čepel a obvykle zaobalenou špičku pro pohodlnější mazání.

 

Čínský nůž

Je vhodný pro krájení potravin na velmi tenké plátky a nudličky. Konstrukce je oproti sekáčku lehká a tenká. Jeho ostří je mírně ohnuté.

 

Filetovací nůž

Filetovací nůž je štíhlý a ohebný a jeho čepel lze ohnout na stranu až do 45°. Při filetování ryby se špička nože bokem dotýká pracovní podložky.

 

Cukrářský a dekorační nůž

Tento nůž se vyznačuje oblým ostřím pro lepší schopnost nože efektivněji rozmazávat např. krém na dortu.

 

Kolébky

Kolébky patří mezi nepostradatelné pomocníky pro ty, kteří mají rádi čerstvě posekané suroviny pro vaření. Nejčastěji se využívají na bylinky a oříšky.

 

Nůž Santoku

Asijský ekvivalent našeho kuchařského nože, je dokonalý pro nakrájení masa, ryb i zeleniny. Má špičaté leštěné ostří.

 

Plátkovací nůž

Tento nůž je perfektní pro nakrájení velkých kusů masa, ale i jemných plátků. Vhodný na porcování syrového masa. 

 

Špikovací nůž

Vhodný pro loupání, krájení, čistění nebo zdobení ovoce a zeleniny. Jeho ostrá špička z něj dělá skvělý nůž pro odřezávání.