Typy pánví

Grilovací pánev

Grilovací pánve jsou vyrobeny tak, aby vydržely vysoké teplotní zatížení (většinou se jedná o teploty mezi 180 – 350 °C).  Jsou tedy zpravidla masivnější a těžší, než klasické pánve.  Díky tomu se teplo rozloží rovnoměrně a připravovaný pokrm bude propečený jak na okrajích, tak i na středu. Grilovací pánve bývají hranaté, výjimkou ale nejsou ani pánve kulatého tvaru.

Díky své vlastnosti skvělé vodivosti tepla je nejpoužívanějším matriálem pro výrobu grilovacích pánví hliník. Ten pak bývá doplněn keramickým nebo jiným syntetickým nepřilnavým povrchem. Připravované pokrmy se tak nebudou tolik přichytávat a navíc nebude při přípravě potřeba tolik tuku. U takto upravovaných pánví bývá i snadná údržba.

Čím se grilovací pánve vyznačují, jsou vystouplé drážky na dně. Tyto drážky simulují klasickou grilovací mřížku, šťáva z grilovaného masa tak steče mezi žlábky, maso se nepřichytává, lépe obrací a navíc získá stylový vzhled. Pánve bez těchto drážek nelze považovat za grilovací.

A jaké pokrmy lze připravovat na grilovací pánvi?

Wok pánev

Pánve wok nemají v české kuchyni nijak dlouhou tradici. Dnes už je ale nalezneme v každé moderní kuchyni. Na těchto pánvích lze připravit skvělé asijské speciality, ale i výbornou českou klasiku. Díky své konstrukci připravíte vybraný pokrm zdravě a ve velkém množství najednou.

Wok pánve mají kořeny v Asii, kde patří mezi nejužívanější nádobí v kuchyni sloužící pro přípravu většiny pokrmů. Původní tradiční wok pánve se ale od těch našich běžných liší. Klasické asijské pánve mají kulaté dno a při přípravě pokrmů se staví na kovovou obruč nad přímý oheň, lze s ní pak pohodlně manipulovat. Aby se v českých podmínkách daly takovéto pánve používat, vyrábí se s plochým dnem, aby bylo možné postavit jej na varnou desku. V těchto podmínkách však nelze s pánví manipulovat tak, jako v Asii nad přímým ohněm. Je vhodné tedy používat vařečky či obracečky.

Tento druh pánve lze poznat na první pohled díky specifickému mísovitému robustnímu tvaru.

A z jakého materiálu se pánve wok vyrábí? Původním materiálem je kvalitní litina, a to bez povrchové úpravy. Tu si kuchaři oblíbili především díky skvělým vodivým vlastnostem a rovnoměrnému rozložení tepla. Litina se rychle zahřeje, bez míchání a přehazování se vám pokrm snadno připálí. Při rychlém podlití vznikne velké množství páry, čímž se získá chvilkový efekt dušení. U nás bývá litina pokryta smaltem, který je tvrdší, odolnější a nerezaví. Typičtější jsou u nás ale wok pánve vyrobené z hliníku s nepřilnavou povrchovou úpravou.

Wok pánve se vyrábí buď s jednou dlouhou rukojetí, nebo pak s dvěma krátkými uchy. Pánve s dlouhou rukojetí jsou určení ke snadnější manipulaci při restování a smažení, pánev s dvěma uchy bývá doplněna poklicí a je určena pro pomalé dušení.

Palačinková pánev

Dalším specifickým druhem pánví jsou pánve palačinkové. Poznat je lze opět na první pohled, jsou zcela ploché a mají velmi nízké okraje, aby se daly palačinky lehce obracet. Rukojeť by měla být ergonomická, přizpůsobena častému zvedání, stejně tak jako hmotnost pánve. Důležitý je samozřejmě i materiál a povrchová úprava. U palačinkových pánví je nutné, aby byla pánev odolná vůči poškrábání, povrch by měl být nepřilnavý a teplo se mělo rozkládat rovnoměrně.

Pánev je tedy přizpůsobena tak, aby se na ní palačinky netrhaly, nepřipalovaly, ale propékaly se rovnoměrně a šly snadno obracet. Na těchto pánvích však nemusíte připravovat jen palačinky. Díky svým vlastnostem na nich bez problémů připravíte lívance, bramboráky, omelety, bramborové placky a další podobné pokrmy.

Palačinkové pánve jsou vyrobeny z různých materiálů. Vybírat můžete z ocelových pánví, které jsou odolné vůči vysokým teplotám, navíc je možné používat na obracení palačinek kovové kuchyňské náčiní. Mezi další pánve, které na trhu naleznete, jsou pánve keramické, které vyžadují vyšší míru opatrnosti při výběru kuchyňského náčiní na obracení palačinek. Vybírat můžete ale i z pánví titanových, mramorových nebo hliníkových.

Při výběru palačinkové pánve je zapotřebí brát v potaz i varnou desku, na které budete palačinky připravovat. Pokud vaříte na indukci, je nutné vybrat pánev vyrobenou z nerezové oceli, mědi či s tzv. feromagnetickým dnem.

Na trhu naleznete i pánve na palačinky odolné až do teploty 180 °C.

Zapékací pánev

Pokud patříte ke kuchařům, kteří v kuchyni rádi používají troubu, určitě by vám v kuchyni neměla chybět zapékací pánev. Pokrm připravíte na pánvi klasicky na sporáku, a pak už jen jednoduše dáte zapéct do trouby.

Pánve do trouby jsou hluboké, vyrobené z materiálu odolného vůči vysokým teplotám. Kvůli snazší manipulaci mívají dvě krátké rukojeti a jsou opatřeny pokličkou.  Aby byla pánev zapékací, musí splňovat několik kritérií. Důležité je, aby měla rukojeti vhodné do trouby, tedy odolné vůči vysokým teplotám. Stejně tak i poklice by měla toto kritérium splňovat. Pánev s rukojetí z polypropylenu tedy do trouby rozhodně nepatří.

Co se materiálu týče, nabízí výrobci širokou nabídku různých materiálů. Oblíbené jsou pánve litinové nebo například v kombinaci hliníkové slitiny a nerezové oceli. Při výběru je třeba myslet i na typ varné desky, na které budete pánev používat.

Pokud neseženete pánev s vhodnými rukojeťmi, je tu další možnost. Poslední dobou jsou moderní a oblíbené pánve s odnímatelnou rukojetí. Jídlo jednoduše připravíte na sporáku, odejmete rukojeť a vložíte do trouby. U všech pánví do trouby je však třeba dát si pozor, do jaké maximální teploty je možné je použít. Tato informace by měla být uvedena v balení přímo od výrobce.

Pánev na smažení

Pánve na smažení lze označit jako univerzální pánve, tedy takové, které nalezneme v každé domácnosti. Připravíte na ní maso, zeleninu, ale i omelety, řízky nebo bramboráky. Jedná se o nejrozšířenější typ pánví, právě díky své univerzálnosti. Pokud tedy nejste náročným kuchařem, můžete vybírat z pestré škály velikostí a materiálů.